Milyen gyakran ellenőrizzük a tetőt?

Gyakran nem fordítunk elég figyelmet rá, de a tető a házunk egyik legfontosabb része, mivel az véd meg minket (és a házunkat) az időjárás viszontagságaitól. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy a tető mindig jó állapotban van, akkor rendszeresen ellenőrizni kell azt. De milyen gyakran, és mit kell ellenőriznünk, ha nem akarunk problémákat? Bejegyzésünkben ezt fogjuk megvizsgálni.

Általánosságban elmondható, hogy legalább évente 2-szer végezzünk ellenőrzést. Ez átlagos időjárásra értendő, ha nagyobb vihar, szél, jégeső fordul elő, akkor utána mindig célszerű megnézni, hogy minden rendben van-e.

Az ellenőrzés két részre bontható, az egyik, amit saját magunk tudunk elvégezni, a másik, amihez szakember segítségére lesz szükségünk.

Saját ellenőrzések

Ehhez általában szükségünk lesz létrára. Arra figyeljünk, hogy a biztonságunkat ne szorítsuk háttérbe, ha magas a tetőnk, vagy csak nem szeretünk létrázni, kérjünk hozzá segítséget!

Amire figyelni kell: megrepedt, eltörött cserepek; elmozdult cserepek; mohák elszaporodása; a kémény megrongálódása; a csatorna megfelelő működése; a bádog részek; faágak, levelek a tetőn.

Ha ezek közül valamelyik probléma fennáll, azokat könnyedén tudjuk akár mi magunk is elhárítani.

Szakemberi ellenőrzések

Vannak olyan problémák, melyeket észreveszünk, de javításukhoz szakemberre lesz szükség. Emellett a szakemberek olyan problémákat is észrevesznek, melyeket a laikusok nem biztos. Emiatt célszerű legalább néhány évente akkor is szakemberrel átnézetni a tetőt, ha mi semmi problémát nem tapasztalunk, a biztonság kedvéért.