Miért ne használjunk ásványi motorolajt?

Az ásványi motorolajok, annak ellenére, hogy az alap követelményeknek megfelelnek, gyenge kenőképességgel rendelkeznek, ami az idő múlásával még tovább romlik. A folyamatos hőmérséklet változásra elnyíródnak, a hőmérséklet emelkedésével romlik áramlásuk, így nem tudják ellátni funkciójukat. Az ásványi olajok molekulaszerkezetük miatt rossz hő szállító képességgel rendelkeznek, így hűtő folyadékként nem használhatók olyan jól. Ez természetesen nem olyan nagy probléma, ha olyan motorról van szó, amelyik külön vizes hűtőrendszerrel rendelkezik, de légolaj esetében figyelni kell erre is.

Ásványi olajoknál a túl magas hőmérséklet hatására beindul a koksz képződés, ami további szennyeződéseket jelent a motor számára, és koptatja azt. Emellett az ásványi olajok hidegen besűrűsödnek, ami rossz áramláshoz vezet, égéskor sok mellékanyagot, füstöt képeznek.

Egyetlen előnnyel rendelkeznek a szintetikus olajokhoz képest, ez pedig az áruk. Annak ellenére viszont, hogy olcsóbbak, a használat időtartama alatt ezt az előnyt hátrányra fordítják, mivel sűrűbben kell olajat cserélni, és a motorok fogyasztását is növelik a szintetikus olajokhoz képest.