Gyakori kérdések a lézerkezelésről

Gyakori kérdések a lézerkezelésrőlA lézeres szemműtét egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is a látásproblémákkal küzdők körében, köszönhetően a kezelések minőségének és számos előnyének. Aki szemüveget, kontaktlencsét kell, hogy viseljen az éles látáshoz, tudja, hogy ezek milyen macerásak, mennyi problémával, nehézséggel járhatnak. Bejegyzésünkben néhány gyakori kérdést fogunk megválaszolni a lézerkezelésekkel kapcsolatban.

Ki alkalmas a szemműtétre?

Az életkort tekintve 18 és 65 év közötti páciensek esetén végeznek csak lézeres szemműtétet, mivel előtte még nem alakulnak ki a szem végleges fénytörési viszonyai, utána pedig már elkezdődik az öregedéssel járó szemváltozás.

A páciens egészségi állapotát tekintve nem végeznek lézerkezelés száraz szem szindrómával küzdő embereken, valamint olyanokon, akik súlyos cukorbetegségben szenvednek.

Mindezek mellett kizáró ok még a terhesség, szoptatás hölgyek esetén, az emberi szervezet hormonváltozásai miatt.

Fájdalmas a kezelés?

A helyi érzéstelenítésnek köszönhetően (általában szemcseppek segítségével történik) a lézeres szemműtétek teljesen fájdalommentesek, a kezelés típusától függően a szemműtétet követő néhány napban lehet idegentest érzéssel számolni.

Vannak mellékhatásai a lézerkezelésnek?

Mint minden műtéti beavatkozásnak, a lézeres szemműtétnek is lehetnek szövődményei, mellékhatásai. Szemben a más műtéteknél megszokottakkal, a lézerkezelések minimális komplikációkkal járhatnak. Ezek leggyakrabban: a szaruhártya fertőződése a kezelés kapcsán; a szaruhártyában átmenetileg jelentkező homály; átmenetileg előfordulhat a szaruhártya hámosodásának időbeni elhúzódása, este a fények körül fényudvar észlelése, kettős kontúr látása.