Tudnivalók a terménygázosításról

Tudnivalók a terménygázosításrólA mezőgazdasági termelés egyik legfontosabb része, hogy a termény értékes maradjon, amihez szükség van arra, hogy a termény kártevőktől mentes legyen, és a kártevőirtáshoz használt vegyszerek aránya is a megengedett határértéken belül maradjon.

Ahhoz, hogy megfelelő legyen a termények minősége, a terménykereskedőnek is oda kell figyelni a részletekre. Ennek egyik fő eleme a terménygázosítási jegyzőkönyv. Ez alapján lehet ellenőrizni a szakembert is, hogy megfelelően, az előírásokat betartva végezte-e a munkáját. A termény hőmérséklete is hatással van a használt gázosítószer reakciójára, így ha a jegyzőkönyvben olyan érték szerepel hőmérsékletre, ami nem tükrözi a valóságot, könnyen problémát okozhat a terményt tekintve is. Ez a probléma lehet a kártevők életben maradása, és a terményben maradt vegyszerek magas aránya is.

Szintén előfordul, hogy a terménykereskedő bejelenti igényét a terményre, és egyik pillanatról a másikra minden megfelel a követelményeknek, friss jegyzőkönyvvel. Ilyenkor sem árt gyanakodni turpisságokra.

A termelőknek is foglalkozni kell a terményekkel, ami költséges lehet. Ennek ellenére nem szabad elhanyagolni, mivel a termény elértéktelenedéséhez, tönkremeneteléhez vezethet. Ebbe beletartozik a tárolás higiéniája. Ennek első lépése, hogy az üres raktárakat fertőtleníteni kell. A raktár takarítása során tehát minden olyan lerakódást, koszt, régi terményt, egyebet el kell tüntetnünk a raktárból, amely kártevők lakhelye lehet. A takarítási hulladékot vagy meg kell semmisíteni, vagy minél távolabbra elvinni a raktárunktól.

A vizet is távol kell tartani a terménytől, mivel a víz jelenléte egy raktárban csírázáshoz, melegedéshez és a raktári károsítók betelepüléséhez vezető út legelső, biztos állomása.