Ötletek kerti tó iszapszívó kiválasztásához

Ötletek kerti tó iszapszívó kiválasztásáhozA kerti tó építése egyre népszerűbb megoldás kertünk, udvarunk szebbé tételére. Nem elég azonban elkészíteni egy kerti tavat, hanem ügyelni kell arra is, hogy a kerti tó megfelelően legyen karbantartva, mivel ez elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszútávon ne legyenek nagy problémák a kerti tóval.

Az egyik eszköz, amire szükség lesz mindenképpen, az a kerti tó iszapszívó, pl. a Pontec PondoMatic 3 iszapszívó, tóporszívó, amelynek feladata a tó alján összegyűlt szennyeződések, pl. iszap, halürülék, falevelek eltávolítása.

A kerti tó, medence aljának rendszeres tisztítása különösen fontos, mivel ennek hiányában egy iszapréteg alakul ki a szennyeződésekből, aminek eltávolítása sokkal nehezebb, időigényesebb, mint, ha az összegyűlt szennyeződéseket néhány naponta eltávolítjuk.

A tóporszívók természetesen nem helyettesítik a víztisztító berendezéseket és a tó biológiai egyensúlyának kialakulását sem. A szűrőrendszerek működése során történik a tóban lévő kisebb nagyobb tárgyak mechanikus kiszűrése, az ennél kisebb mikroszkopikus méretű algák biológiai kiszűrése, a víznek oxigénnel való dúsítással történő visszaforgatása.

Tószűrő berendezésekből vásárolhatunk egy kész berendezést is, de akár összeállíthatjuk saját magunknak a saját rendszerünket. Amire szükségünk lesz, az egy szivattyú, mivel tavunk vizét a szűrőrendszeren keresztül kell áramoltatnunk. Ez lehet beépített rendszer is, de akár összeállíthatunk egy tóvízszűrő rendszert a kerti tó elkészülte után is.