Alkalmassági vizsgálat lézeres látásjavítás előtt

A lézeres szemműtétet minden esetben egy kötelező, alapos alkalmassági vizsgálat előzi meg, amely során felmérik, hogy a páciens alkalmas-e lézeres látásjavításra, és ha igen, melyik kezelésre alkalmas. Lássuk, hogy mire kell számítani egy ilyen lézeres látásjavítás előtti alkalmassági vizsgálat során.

Az alkalmassági vizsgálat, ahogy maga a szemműtét is, teljesen fájdalommentes, és általában 90-120 percig tart. A vizsgálat során különböző módszerekkel mérik meg a szem fénytörési hibáit, majd ezeket a módszereket összesítik. Nem csak ez biztosítja a tökéletes alkalmasságot, hanem az is, hogy két szemész szakorvos, egymástól függetAlkalmassági vizsgálat lézeres látásjavítás előttlenül is elvégzi ezeket a méréseket, és ha eltéréseket tapasztalnak a két eredmény között, akkor kiderítik, hogy mi is okozhatja ezeket.

Az alkalmassági vizsgálat előtt szemcseppekkel kitágítják a pupillákat, ami után akár 24 órás homályos látásra is lehet számítani, így nem fogunk tudni hazavezetni. Amire figyelni kell még, hogy az alkalmasságit megelőző időszakban a kontaktlencse viselését mellőzni kell, mivel az megváltoztatja a szaruhártya alakját, ami pontatlan méréseket eredményezhet.

A vizsgálat során elsősorban a dioptria hiba mértékét határozzák meg, valamint a szemtengelyferdülést is megvizsgálják, ugyanis a modern lézerek már ezt a problémát is tudják kezelni. Vizsgálják emellett a szemészeti betegségeket, szaruhártya betegségeket és a szaruhártya vastagságát is, ugyanis túl vékony szaruhártya esetén nem végzik el a legtöbb műtétet.