A business intelligence jelentése

A business intelligence jelentéseAz üzleti életben ma már szinte mindig előjön a business intelligence, üzleti intelligencia szolgáltatás, kifejezés. De mit is jelent valójában a business intelligence, milyen szolgáltatások, tevékenységek tartoznak ide?

A business intelligence olyan folyamatokat, tevékenységeket jelent, amely adatokat gyűjt, tárol és kiértékel egy vállalkozás működéséről. Ezek a begyűjtött adatok a vállalkozás működésének a lehető legnagyobb részét próbálják lefedni, hogy minél jobb javaslatokat lehessen adni a vállalkozás javítására, optimalizálására.

Az üzleti intelligencia abból jött létre, hogy a cégvezetők a vállalkozással kapcsolatos döntéseket általában nagyon kevés adat alapján hozzák meg, ami miatt általában nem a legjobb döntéseket hozzák meg. Az business intelligence azonban a lehető legtöbb adatok gyűjti össze, amit azonnal ki is értékel, így a cégvezetőknek egy automatizált rendszer áll rendelkezésükre, ami alapján a lehető legjobb döntéseket tudják meghozni, legyen szó a vállalkozás bármely részéről.

Az üzleti intelligencia alkalmazásának folyamata

Első lépésként felállítanak egy rendszert, ami a vállalkozás saját adatbázisaiból nyeri az adatokat, vagy felépítenek egy olyan adatbázist, amibe az adatokat fel lehet vinni.

A második lépés az adatok kiértékelése. A kiértékelés alapjai hasonlóan működnek minden cégnél, azonban az adott cég adottságaihoz igazítják az üzleti intelligencia rendszert.

Az adatok lekérése egy rendszeren keresztül történik, amely képes csak egyes munkafolyamatok adatainak megjelenítésére is, de akár a teljes rendszerre vonatkozóan is lehet adatokat lekérni, majd alkalmazni.