Gyomirtás a kiskertben

Gyomirtás a kiskertbenAz otthoni kiskert egyik legnagyobb ellensége a gaz, gyom, amit el kell távolítani, ha a lehető legjobb eredményt szeretnénk elérni a termelt zöldségekkel, gyümölcsökkel. Ha otthoni kertről van szó, akkor általában nem olyan nagy a terület, hogy kémiai gyomirtókat kelljen használni, helyette a kapálás, kézi gyomlálás, kaszálás az, amik megoldást nyújtanak. Ezekhez nem kell gyomirtót használni, viszont a gyomirtás lassabban megy, mint vegyszerekkel. Ha mégis gyomirtót szeretnénk alkalmazni, akkor először is ismerni kell a problémás gyomnövényt.

A gyomirtás szempontjából azt kell tudni egy gyomnövényről, hogy egy- vagy kétszikű növényről van szó. Az egyszikűek ellen egyszikűirtó készítmények használata a legjobb megoldás.

A gyomirtó szereket az alapján csoportosítjuk, hogy mikor és hova kell őket juttatni, a növény mely növekedési fázisában kell használni, és hova kell elhelyezni.

Az első csoportos a vetés, palántázás előtt használatos gyomirtó. Ilyenkor gyakorlatilag a cél az, hogy megfelelően előkészítsük a földet a termeszteni kívánt növényeknek, hogy előre megszabaduljunk a gyomoktól.

A következő csoport a vetés, palántázás utáni gyomirtók. Ehhez csapadékra, öntözésre van szükség, ugyanis a növényvédő szernek el kell jutni a gyomnövény csírázási zónájába.

A harmadik típus a kelés utáni növényvédő szer, egyenletes kijuttatás különösen fontos azért, hogy a kultúrnövény ne károsodjon, de a gyomot elpusztítsuk.