Mi az az intelligens otthon?

Az utóbbi években eljutottunk a vezetékes telefonoktól oda, hogy apró számítógépekkel a zsebünkben kommunikálunk egymással. Ha az okos telefon volt a 2000-es évek nagy találmánya, akkor a következő lépés a 2010-es években az intelligens otthon fejlődése.

Mit értünk intelligens otthon alatt?

A kifejezés általában arra utal, hogy az otthon található berendezések, eszközök egy olyan rendszerbe vannak kötve, aminek segítségével egyszerre vagy külön-külön távirányítással működtethetők. Pl. a termosztát, világítás, hangszórók, tv-k, kamerák stb. mind egy közös rendszerbe vannak kötve, amit okos telefonról vagy egy érintőképernyős eszközzel irányíthatunk. Ennek előnyei:

Egy helyről való vezérlés

Jelentősen tudjuk kényelmünket növelni. Egy applikáció vagy program használatát kell csak elsajátítanunk telefonunkon vagy tabletünkön, és minden egyes otthoni eszközhöz hozzáférhetünk akár a kanapén ülve is.

Új eszközök könnyen beépíthetők

Az intelligens otthon rendszerek általában rugalmasak, így könnyedén tudunk újonnan vásárolt rendszereket hozzákapcsolni a már meglévő rendszerünkhöz. Az új eszközök mellett szükség lehet régiek cseréjére, fejlesztésére, mivel a technológia folyamatosan fejlődik, amit szintén könnyedén el tudunk végezni.

Maximális biztonság

Amikor a biztonsági- és kamerarendszereket is hozzákapcsoljuk az otthoni rendszerhez, biztosabbá tehetjük lakásunkat. Pl. mozgásérzékelőket, kamerákat, automatikus ajtózárakat tudunk egy rendszerre kötni, így értesítéseket kaphatunk, ha valamivel probléma van akkor is, ha éppen nem tartózkodunk otthon.

Energiatakarékosság

Attól függően, hogy programozzuk rendszerünket, rengeteg energiát spórolhatunk meg segítségével. Pl. lámpákat lehet úgy programozni, hogy egy helyiségben mozgásra kapcsolódjanak fel, ha elhagyjuk a helyiséget, egyből lekapcsolódjanak. Hazaérkezés előtt feljebb tudjuk kapcsolni a fűtést, így nem kell hosszabb ideig fűteni, ha nem vagyunk otthon.