Mit csinál egy dietetikus?

Manapság már egyre több embernek van szüksége dietetikusra, nem csak a profi sportolók számára előnyös, ha odafigyelnek táplálkozásukra. De mit is csinál, mivel foglalkozik egy dietetikus? Ezt fogjuk cikkünkben megvizsgálni.

A dietetikus olyan ember, aki a táplálkozástudomány és a dietetika területén szerzett felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Ezt gyakorlatban azt jelenti, hogy a dietetikus az emberek táplálkozásával foglalkozik. Nem csak azoknak hasznos a dietetikus tehát, akik fogyni szeretnének, hanem kismamáknak, sportolóknak, táplálékallergiásoknak és speciális diétát igénylő betegségek esetén is rengeteg előnnyel jár alkalmazásuk.

A felsőfokú oktatásban szerzett alapképzést követően lehetőség van a dietetikus saját érdeklődési körének megfelelően szakosodni. Ilyenek lehetnek a kórházi munka, de szükség van táplálkozási szakemberre a közétkeztetéstől a civil területekig, egészen a wellness világáig. Ennek megfelelően a dietetikusok a táplálkozástudomány minden szegmensében jelen vannak, a prevenció területén, fekvőbeteg intézményekben, járóbeteg szakellátásban, szociális szférában, élelmiszeripari cégeknél, wellness- és fitnesscentrumokban, gyógyszállodákban, vendéglátásban, kutatás területén, oktatásban, és egyre többen a magánpraxisban is.

A dietetikus feladatai:

  • megfelelő tápanyagtartalmú és megfelelő minőségű diéta és étrend tervezése emberek számára;
  • az egyének, csoportok és közösségek egészségi állapotára és táplálkozási szokásaira vonatkozó adatok gyűjtése, rendezése és értékelése;
  • táplálkozási felmérések és táplálkozás változtatási programok tervezése, lebonyolítása és értékelése;
  • a táplálkozási követelményeknek megfelelő élelmiszerek, táplálék kiegészítők, ételek kifejlesztése és értékelése;
  • táplálkozási kutatások végzése és az eredmények közzététele tudományos konferenciákon.