Mélyépítés: tömörítőgépek bemutatása

A mélyépítés folyamata rengeteg részfolyamatot foglal magába. Ide tartozik többek között a földmunka is, melynek egyik nagy része a tömörítés. A tömörítéshez kapcsolódó tudnivalókat fogjuk bemutatni.

A tömörítőgépek feladata, hogy a működés során fellépő mozgási energiát (vagy annak egy részét) átadva megváltoztassa a szemcsék rendezettségét, ami hatására az anyag tömörsége növekszik. A korszerű munkagépeknél változtathatók a tömörítés jellemzői, így egy tömörítőgéppel több fajta munkát is lehet végezni.

Tömörítőgépek csoportosítása:

  • Döngölőgépek

  • Vibrációs tömörítőlapok

  • Tömörítő hengerek

Döngölőgépek

A döngölőgépek lényege, hogy a gépek ismétlődő nyomásimpulzusokat adnak át (ennek nagysága általában a munkagép tömegétől függ). Ezek a gépek általában motoros gépek, alul egy döngölőlappal rendelkeznek, melyen keresztül adják át az impulzusokat a talajnak. A tömörítőgép megdöntésével haladó mozgásra képesek, a talajnak átadott erő vízszintes összetevője miatt.

Vibrációs tömörítőlapok

Ezek a tömörítőgépek kb. 30 Hz feletti frekvenciával, periodikusan adják át az impulzusokat a talajnak. Sík felületen érintkeznek a talajjal, legtöbbjük haladó mozgásra képes, önjáró.

Csoportosíthatók a gerjesztő erő szerint: körgerjesztésű vagy irányított gerjesztésű gépek.
Csoportosíthatók a haladó mozgásuk alapján: önjáró, vontatott vagy munkagép adapterként használt tömörítőlapok.

Tömörítő hengerek

A tömörítőhengerek olyan gépek, melyek hengerpalást mentén adják át a terhelést a tömöríteni kívánt rétegnek.

Csoportosításuk:

  • statikus tömörítő hengerek

  • vibrációs tömörítő hengerek