A tűzvédelem lépései

A tűzvédelem lépéseiA tűzvédelem rendkívül fontos szerepet tölt be a mindennapokban, az emberek életében. Nem csak globális szinten, a tűzoltóság működésével, hanem helyileg, a mindennapi élet, a munkavégzés helyén is oda kell figyelni a tűzvédelemre. A tűzvédelem három lépésből áll: a tüzek kialakulásának megelőzése, a kialakult tüzek oltása a tűzvizsgálat.

A tüzek kialakulásának megelőzéséhez hozzájárulnak a különböző jogszabályok, rendeletek, melyeket be kell tartani a biztonságos munkavégzéshez. A megelőzéshez tartozik a tűzvédelmi eszközök beszerzése, a tűzvédelmi rendszerek kialakítása is. Ennek során a munkahelyeknek be kell szerezniük olyan eszközöket, melyek a jellemző tüzeket oltani tudják, valamint fel kell készülni (pl. menekülési útvonalakkal) a tűz oltásának megkönnyítésére, a tűz továbbterjedésének megfékezésére, a károk minimalizálására is.

A kialakult tüzeket minél gyorsabban, minél kevesebb kár, emberi áldozat mellett kell tudni eloltani. A veszélyes munkaterületeken szükség van előre elhelyezett, rendszeresen bevizsgált tűzvédelmi eszközökre, sőt, gyakran tűzvédelmi tervre, tűzvédelmi oktatásra is. A tűzvédelmi oktatás feladata, hogy a munkavállalók tisztában legyenek a tüzek előfordulásának veszélyeivel, okaival, és tűzeset esetén tudják használni a tűzvédelmi, tűzoltó eszközöket.

A tűzvizsgálat utólagos folyamat, a tűz oltását követően, hatóságok segítségével történik. Célja, hogy meghatározzák a tűz kialakulásának okait, esetleges felelőseit.