Tömeggyártás vagy kézműves csokoládé?

Tömeggyártás vagy kézműves csokoládé?A csokoládé fogyasztása rengeteg ember számára jelent örömet, köszönhetően a csoki ízének és a választási lehetőségek sokaságának. Jelentős különbségeket lehet azonban találni a tömeggyártással készülő és az egyre népszerűbb kézműves csokoládék között. Lássuk, melyek ezek a különbségek.

A kézműves csokik nagy előnye, hogy általában minimum 90%-os kakaótartalommal rendelkeznek, nem egyéb helyettesítőkkel van megoldva az ízesítés. A nagyobb csokigyártók gyakran kivonják a kakaóvajat a csokikészítés előtt, és eladják a szépségiparnak magasabb áron, így egyéb összetevőket kell alkalmazniuk, melyek nem biztos, hogy egészségesek.

Ilyen összetevők pl. a cukorhelyettesítők. A kézműves csokoládék között találhatunk teljesen cukormentes csokikat is, azonban, ha már cukorral kell ízesíteni, akkor az egészségesebb megoldásokat érdemes preferálni. A tömeggyártás során gyakran előfordul, hogy a gyártók olyan anyagokkal édesítik készítményeiket, melyek cukorbetegséghez, elhízáshoz vezethetnek. Plusz a megemelt mennyiségű édesítők alapból egészségtelenek lehetnek. A kézműves csokoládék elkészítéséhez gyakran egyáltalán nem használnak mesterséges anyagokat, hanem természetes anyagokkal ízesítik az elkészített csokikat.

Nem csak az édesítés, hanem a mesterséges színezés is a tömeggyártás velejárója. A rossz minőségű alapanyagok miatt gyakran kell mesterséges színezékeket használni ahhoz, hogy az elkészült csoki esztétikus legyen. Kézműves csokik esetén nincs ilyenekre szükség, ugyanis kiváló minőségű alapanyagokat használnak a kézműves csokoládé készítők.