Mire használható a kender?

Mire használható a kender?A kenderről az emberek nagy részének a bódultságot okozó növény jut eszébe, azonban ez csak egy apró része annak, amire használható a kender. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a kender mennyire sokoldalú növény, mennyi mindenre lehet használni. Ezeket a felhasználási módokat fogjuk bejegyzésünkben megvizsgálni.

CBD-olaj

A kender egyik legnépszerűbb felhasználási módja a CBD-olaj. A kenderben található kannabidiol (CBD) gyógyító, az egészségre előnyös hatásokkal rendelkezik. Stresszoldó, szorongáscsökkentő hatása van, enyhíti az epilepszia tüneteit és az ízületi fájdalmakat, valamint a magas vérnyomás csökkentésére is kiválóan használható.

A kendermag fogyasztása egészséges, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen szírsavakat. Emellett a kendermag fehérje összetétele is a legoptimálisabb a növények között.

Üzemanyag

A mai világban egyre több ember tudja, hogy mennyire fontosak a megújuló energiaforrások, a kender pedig ezek közé tartozik, mivel üzemanyag állítható elő belőle. A kender egyik előnye, hogy alacsony költségek mellett termelhető, valamint nincs szükség speciális körülményekre a termeléshez, így a kenderből gyártott üzemanyag előállítása olcsón, könnyedén történhet.

A kender az építőiparban

A kender sokoldalú felhasználása az építőiparban is jelentkezik. Építőanyag, szigetelőanyag készíthető kenderből. Az építőanyag az ún. kenderbeton, amely olyan építőanyag, amely kenderrostot, meszet és vizet tartalmaz. A szigetelőanyag mellett egyéb építési anyagok előállítására is alkalmas a kender.