Milyen toll típusok vannak?

Milyen toll típusok vannak?A tollak az irodai munkavégzés, ügyintézés egyik alapvető kellékei, de szinte minden ember nap mint nap használ tollat még ma is, amikor az internet kezdi átvenni a helyét számos teendőnek. Ha egy kicsit is oda szeretnél figyelni, hogy milyen tollat használj, akkor érdemes tájékozódni a lehetőségekről.

A legnépszerűbb választás a golyóstoll. Ezzel biztosan mindenki találkozott már. A golyóstoll sűrű olajbázisú tintával van feltöltve, a végén egy golyó található, ami a papírral érintkezve meghatározza, hogy milyen vastagon írsz az adott tollal.

Egy kicsit profibbnak tűnő megoldás a töltőtoll. A töltőtoll egy sajátos toll, nincs a végén golyó, hanem a hegye belekarcol a papírba, így történik a tinta papírra juttatása.

Népszerű választás még a rollerirón, amely nem olaj-, hanem vízbázisú tintával rendelkezik. A toll végén itt is golyó van, kenő szerkezetként működik, hogy egyenletesen lehessen írni a rollerirónnal.

Szintén víz alapú tintával van feltöltve a zselés toll. A zselés tollban a tinta szilárd állapotban van, a golyó forgásakor válik folyékonnyá. Amikor a papírra kerül, akkor először folyékony, majd pedig fokozatosan megszárad. Amire figyelni kell, hogy a zselés toll száradása lassabb, mint pl. a golyóstollaké, így könnyebben elmaszatolódik, ami pl. balkezes írásnál problémát jelenthet.

A megfelelő toll kiválasztása

Toll választásához érdemes figyelembe venni, hogy mire szeretnéd használni, hogy mekkora betűkkel írsz, és azt is, hogy melyik kezeddel írsz.