A szigetvári ostrom

A szigetvári ostromSzigetvár városa jelentős szerepet tölt be a hazánk történetében, köszönhetően az 1566-os török ostromnak és a hősies ellenállásnak, várvédésnek. Ennek állít emléket az 1833 óta minden évben megrendezésre kerülő Zrínyi Napok fesztivál.

Az ostrom 1566. augusztus–szeptember között zajlott le Szigetvár várvédői és az oszmán haderő csapatai között. Nagy Szulejmán szultán, aki európai hódításait Bécs megszerzésével kívánta teljessé tenni, serege élén 1566 áprilisának végén indult útra Isztambulból. Az ostrom kezdeti szakaszában nem tudnak sikereket elérni a támadók, köszönhetően a várat övező vizesárkoknak, illetve a mocsaras térszínnek, így ahhoz, hogy közelebb tudjanak kerülni a várhoz, el le kellett csapolniuk ezt a mocsaras területet.

A törökök a íz elvezetését követően megkezdték az óváros intenzívebb ágyúzását a vár délnyugati és délkeleti bástyájával szemben épült új állásokból. Ennek köszönhetően sikerült bevenniük a város, ami után Zrínyi Miklós várvédő kapitány visszaszorult mintegy 800 katonájával a szigetvári várba.

Szeptember 6-án életét vesztette a hírek uralkodó, Szulejmán szultán. A várkapitány és utolsó katonái szeptember 7-én kitörtek a várból, de nem tudtak eredményeket elérni hősiességükkel.

A város legnagyobb, több napig tartó rendezvénysorozata a minden évben szeptember elején megrendezendő Zrínyi Napok emlékünnepség. Ennek során hagyományőrző bemutatók, koncertek, zenés játékok várják az érdeklődőket, a kikapcsolódni vágyókat. Megtekinthető a szigetvári vár, valamint az ostromnak emléket állító szobrok, építmények is.