Ismerd meg a leggyakoribb allergiákat

Ismerd meg a leggyakoribb allergiákatValamilyen allergiás reakciója valószínűleg mindenkinek volt már életében, ugyanis szinte bármire lehetünk allergiásak. Ahogy az allergének csoportja, úgy a lehetséges allergiás reakciók, tünetek is széles körűek.

A leggyakrabban allergiás reakciókat pollenek váltanak ki. Ezek általában növények virágai, termései, emiatt allergia szezonokat különböztethetünk meg, attól függően, hogy az adott növény mikor virágzik. A növény allergiák tünetei általában a tüsszögés, orrfújás, folyamatos könnyezés.

Szintén gyakran előfordul, hogy valaki háziállatokra allergiás. Ilyenkor is hasonló tüneteket lehet észlelni, mint a pollenek esetén, azonban nem a szabadban, hanem éppen otthon találkozunk az allergénnel.

Szintén otthonunkban jön elő általában a porallergia. Nem a porra, hanem a benne található poratkákra lépnek fel a reakciók. Ha a poratkákra vagyunk allergiásak, akkor rendszeresen kell mosni az ágyneműhuzatokat, függönyöket stb. otthonunkban, és a takarítást sem lehet elhanyagolni.

A fenti allergének általában nem járnak nagyon komoly problémákkal, vannak azonban másik allergiák is. Ilyen pl. az ételallergia. Általában mogyoróra, tejre, különböző gabonákra allergiásak az emberek, és aki allergiás valamire, annak elfogyasztása esetén percek alatt veszélyben lehet az élete. Ételallergiákat csak úgy lehet „kezelni”, hogy nem fogyasztunk belőlük.

Hasonlóan életveszélyes lehet rovarcsípés is.