Idegen nyelv tanítása kisgyerekeknek

Idegen nyelv tanítása kisgyerekeknekNem véletlenül mondják, hogy nem lehet elég korán nyelveket tanulni, ugyanis a kisgyerekek agya a legfogékonyabb nyelvtanulásra. Gondoljunk csak bele, hogy nagyon fiatalon megtanulják anyanyelvüket is, megtanulnak beszélni, gyakran bármilyen oktatás nélkül. Ebben az időszakban idegen nyelveket is el lehet kezdeni tanulniuk, nem kell óvodás, iskolás korig várni, amíg megismerkedhetnek más nyelvekkel. Természetesen ebben a korban még nem úgy kell tekinteni a nyelvtanulásra, mint iskoláskorú gyerekeknél, hanem másképp kell megközelíteni a témát. Először is nagyon fontos, hogy a kisgyerekek minél többször hallják a nyelveket, beszélni kell hozzájuk, idegen nyelvű meséket olvasni nekik stb.

Az egyik legjobb megoldás, ha megoldható az, hogy az egyik szülő magyarul, a másik pedig a kiválasztott idegen nyelven beszél a kisgyerekhez, születéstől kezdve.

Egy másik megoldás a játékos nyelvtanulás, amely 4-5 éves korig szokott a legjobbnak bizonyulni. Általában az anyanyelvüket is így tanulják a gyerekek ebben a korban. Érdemes nem keverve használni két nyelvet pl. mondatonként, hanem kijelölni időszakokat, játékokat, amikor csak az egyik vagy a másik nyelven beszélgetünk a kisgyerekkel.

Kicsit idősebb korban már a játékok mellett az aktivitások is szerepet kaphatnak az idegen nyelv tanításában, pl. különböző sportok formájában.